Petició per a l’alliberament dels presos polítics
d’Espanya i per a unes eleccions imparcials
a Catalunya el 21 de desembre

Adreçat a:

Les Nacions Unides, al Sr. António Guterres, secretari general de les Nacions Unides

El Consell Europeu, al Sr. Donald Tusk, president del Consell Europeu

La Comissió Europea, al Sr. Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea

Després del referèndum sobre la independència de Catalunya i la posterior declaració d’independència per part del Parlament català, el govern espanyol va dissoldre el Parlament de Catalunya, va deposar el govern català i va arrestar a vuit membres del gabinet, inclòs el vicepresident. Tot i que Espanya ha intentat extradir el president de Catalunya i els quatre ministres restants, que actualment estan a Bèlgica en un esforç per garantir un procés judicial just, fins ara no ha tingut èxit. La comparació feta per la Fiscalia espanyola entre el referèndum sobre la independència de Catalunya el passat 1 d’octubre amb un “cop d’Estat armat” revela la posició immovilista d’Espanya.

L’apel·lació del govern espanyol a l’Estat de dret no pot dissimular una persecució política d’una extensió i intensitat que no es veia des de la dictadura franquista. L’obvi objectiu del govern és no només inculcar la por en el poble català per mitjà de la censura, les detencions i les amenaces viscudes abans del referèndum, sinó també a través de la descontrolada brutalitat policial contra els votants pacífics durant el mateix dia 1 d’octubre. A més, això ha continuat després del referèndum, ampliant la persecució judicial als funcionaris, alcaldes, mestres, periodistes i cap a tota persona que expressa pacíficament les seves opinions exercint el dret democràtic de tot ciutadà.

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha demanat eleccions anticipades a Catalunya el 21 de desembre, mentre que destacats membres del seu govern i del Senat han declarat simultàniament la seva intenció d’ignorar qualsevol victòria dels partits independentistes. Fins i tot sense l’empresonament de destacats líders polítics i possibles candidats, el maltractament que han patit sota custòdia i la violència persistent contra els periodistes i els ciutadans, no estan creant un clima en què es puguin celebrar eleccions justes i lliures.

Perquè els catalans insisteixen en una solució democràtica a aquest conflicte, estan disposats a tornar a decidir sobre aquest assumpte a través de les urnes. Tanmateix, per tal que aquestes eleccions siguin un àrbitre honest, cal complir determinades condicions i, per això, els sotasignants demanem a l’ONU, al Consell Europeu i a la Comissió Europea que:

  • Deixin de condonar la conducta antidemocràtica d’Espanya, incloent el seu ús indegut dels tribunals, la seva presa de possessió de les institucions governamentals catalanes, la seva violència policíaca i la seva indiferència davant dels més de cent incidents de violència d’extrema dreta que han succeït després de cada marxa unionista.
  • Garanteixin els drets civils i polítics dels catalans com a ciutadans europeus, inclosa la llibertat de reunió, la llibertat d’expressió i la llibertat d’expressió política, que actualment estan sent violats amb impunitat per l’Estat espanyol.
  • Demanin a Espanya l’alliberament dels deu presos polítics els quals van tenir un judici exprés i custòdia preventiva a la presó, mostrant una violació de la democràcia Europea; amb la conseqüència que la seva participació a les eleccions no es podrà complir de manera justa des de la presó.
  • Garanteixin que no es prohibirà a ningú o a cap partit polític participar a les eleccions a Catalunya, i que Espanya no dictarà quins programes electorals són acceptables.
  • Proporcionin observadors internacionals acreditats que garanteixin que les eleccions imposades el 21 de desembre a Catalunya es puguin dur a terme de manera justa i honesta.

L’única solució pacífica del conflicte entre Espanya i Catalunya és democràtica. És hora que les comunitats europees i internacionals afirmin la seva influència insistint que els ciutadans catalans tinguin la possibilitat d’expressar la seva opinió sobre el futur del seu país de forma lliure i democràtica sense por a les represàlies als tribunals, per part de la policia o de militants d’extrema dreta.

Signa la petició!

Comments are closed.